Güncel Yazılar
Vizyon ve Liderlik
Yönetici, geleceği keşfeder. Lider ise geleceği yaratır. Bir zaman makinesinde kısa bir yolculukla başlayalım. Herkes kendi çalıştığı kurum veya kuruluş için; 

Kuruluşun amacı ne? Orada çalışmak nasıl bir Duygu? Ne yapıyorsunuz? Rolünüz ne? İş ortamı nasıl? İşe gitmeden çalışmak isterimsiniz? Çocuklar okula gidebiliyorlar mı? Savaşlar var mı? Kimileri aç gezerken, kimileri aşırı yemekten hastalanıyor mu? Depremler ve doğal afetler oluyor mu? Demek ki hayat devam ediyor. Yaratıcılığınızı ve hayal gücünüzü kullanarak, vizyon oluşturma sürecini başlatmış olduk. 

Aslında iş hayatında beynimizin mantıksal bölümünü kullanırız oysaki iyi bir vizyon için duygusal bölümü de kullanmalıyız. Vizyon sadece bir örgüt veya kurum yada ülke için değil birey içinde gereklidir. Bazen kendi kendimize ‘’Tüm bu zamanı neye harcadım? Ne elde ettim?’’ Diye sorarız. Başarılı kuruluşlarda insanlarla amaçlar arasında bağ vardır geleceği yaratan ‘’ Vizyon’’ dur. İnsanlar için parçası olmak isteyecekleri bir şeyi ifada eder. Yukarıdaki açıklamalar ışığında dar anlamıyla vizyon geleceği düşlemek, tasarlamak ve şekillendirmektir. Bir bireyden çok bir gruba ait olduğu zaman anlamlı ve etkili olmaktadır. Çalışanlar Hiyerarşinin dibinde veya çeperinde değildir. 

Vizyonun merkezinde yer aldıklarında anlamlı bir şey için çalışma arzusu yaratılır. Unutulmaması gereken şudur. İnsanlar kendilerini bir vizyona içtenlikle adamaları için denetlenmeye değil, bağlanmaya ihtiyaçları vardır. İyi bir vizyon nasıl olmalıdır? İyi bir vizyon hayal edilebilirliği kadar, arzu edilebilir olmalıdır, esnek ve uygulanabilir olmalıdır. Arzu edilir olması başta çalışanlar olmak üzere müşterilerin, kamunun ve tüm paydaşların uzun vadeli çıkarlarına hitap etmelidir. Demek ki vizyon geleceğin sözcüklerle resmedilmesidir. İşte size iki önemli örnek; Churchill’in ‘’ Onlarla gelecekte kumsallarda dövüşeceğiz’’ ifadesi bizim kim olduklarımızı anlamalılar beklentisi yaratmış ‘’Biz kimiz’’öyküsü ile insanları etkilemiş ve aynı amaca yönlendirmiştir. Diğer örneğimiz, Atatürk, daha evrensel bir mesajla tüm dünyayı etkileyecek ‘’Yurtta sulh, cihanda sulh’’ Diyerek, tüm Dünya ya sakın ha fitne fesat yaratmaya kalkmayın biz barış ve kardeşlikten yanayız ‘’Biz böyle bir milletiz’’ mesajını vermiştir. 

 Vizyon sadece beyne değil kalbe de hitap etmelidir. Ayrıca; İyi bir vizyon yenilikçi olmalı, bireysel inisiyatif ve kişisel gelişime saygı duymalı, samimi hatalara karşı hoşgörülü olmalı, Mutlak dürüst olmalıdır. Beklide en önemlisi sorunları çözmek için biz bu işte varız ilkesinin benimsenmiş olması gerekmektedir. Vizyon ve liderliği daha iyi anlayabilmek için yazar, Anthony De Mello’nun bir öyküsünü burada sizlerle değerlendirelim. ‘’Adamın biri bir kartal yumurtası bulur ve bunu bir tavuk kümesine koyar. Kartal diğer civcivlerle yumurtadan çıkar ve birlikte büyür. 

Hayatı boyunca kartal kendisinin bir tavuk olduğunu sanarak, civcivler ne yaparsa aynısını yapar solucan ve böcek bulabilmek için toprağı eşeler. Onlar gibi gıdaklayıp durur, kanatlarını onlar gibi çırparak ancak birkaç metre kadar yükselir. Yıllar geçer ve kartal çok yaşlanır. Bulutsuz bir gün gökyüzünde muhteşem bir kuş görür. Altın sarısı kanatlarını hemen, hemen hiç çırpmadan şiddetli rüzgârlara rağmen havada zarif bir görkemle süzülüşüne bakar. 

Kartal Huşu içinde seyrettiği kuşu komşusuna sorar. ‘’Bu kim’’ komşusu ‘’ O bir kartal kendisi kuşların kralı olur’’ der. O göklere aittir, biz ise toprağa der. ‘’Kartal bir tavuk gibi yaşadı ve öldü,çünkü o tavuk olduğunu sanıyordu..
Bu yazı 5.1.2012 tarihinde eklendi ve 1659 kez görüntülendi
Adem Yazır Tüm Hakları Saklıdır